• Мільйони погаслих свічок…

    Мільйони погаслих свічок… Мільйони погаслих свічок…

     

    «А голод стогне на селі.

    І стогне він, стогне по всій Україні

    Кара Господнева. Тисячами гинуть голоднії люде…»

    Ці слова належать великому Тарасу Шевченку. У поемі «Княжна» поет ніби застерігав майбутні покоління, малюючи страшну картину голоду. Але…

    Взимку 1931-1932 років голод вже стукав до селянських хат України. І так довгих 22 місяці йшли у могилу найкращі, а українському народу було завдано смертельного удару. Ми повинні це пам’ятати.

    На годину пам’яті «Все далі і далі від нас пекло мору вкраїнського народу» до бібліотеки-філії №10 завітали юні читачі – учні 7-А класу БЗШ №5.

    Горіла свічка… Розповідь бібліотекаря про страшні сторінки історії підтверджувались відеохронікою «Гіркий цвіт акації», документами виставки «Голодомор 1932-1933 рр. – найбільша трагедія України». Вшановуючи пам’ять всіх безневинно замордованих голодом, звучали поетичні твори М.Луківа «Пам’ять про тридцяті», Н.Купрієнко-Тривайло «Хвилина мовчання», Л.Новаківського «Коли ж прокинемось» у виконанні юних декламаторів. З «Молитвою за убієнних голодом» Катерини Мотрич до присутніх звернулася завідуюча філіалом Ганна Нагорна.

    Під звуки пісні «Свіча» танула чорними слізьми свічка…

    Ми повинні пам’ятати, яку ціну – жахливу ціну – заплатив наш народ за право жити. І ця свята пам’ять нехай дасть нам силу, волю, мудрість щоб в щирості і любові жити для України.

     

    Альона Сушкевич.

     

     



    Поділись з друзями:



Біла Церква

Одними з найбільш значних культурних та освітніх
центрів міста є державні публічні бібліотеки!



Централізована бібліотечна система Білої Церкви обслуговує 50873 читачів!

Це більш ніж 25% населення всього міста!

Докладніше