• «І на тім рушникові…»

    «І на тім рушникові…» «І на тім рушникові…» «І на тім рушникові…» «І на тім рушникові…» «І на тім рушникові…»

    Український рушник… Від сивої давнини і до сьогодення він був і є невід’ємною часткою життя та побуту українців. Його порівнюють з піснею, вишитою нитками на полотні.

    Найпопулярнішому в Україні виду декоративно-прикладного мистецтва, який втілив у собі ідеали краси та добра, прагнення до прекрасного, працівники центральної бібліотеки для дітей присвятили свято вишитого рушника «І на тім рушникові…», учасниками якого стали читачі – четвертокласники БЗШ №11 (класовод Олена Грушко).

    Із розповіді бібліотекаря Лариси Олійник учні дізналися, що вишивати на теренах України почали ще в прадавню епоху і ніколи не припиняли, що вишивка стала невід’ємним атрибутом сорочок-вишиванок, рушників, постільної білизни.

    Діти отримали багато цікавої інформації про різновиди рушника, його неповторну орнаментику, семантику та символіку, про значення вишиваного рушника в сучасному житті і побуті українців: ним прикрашають інтер’єри помешкань, вівтарі та ікони в церквах, він залишається атрибутом народних звичаїв та обрядів.

    Дівчатка Аліна Шевченко, Анастасія Наюк та Катерина Данільченко продемонстрували сімейні реліквії – рушники, вишиті їхніми бабусями та прабабусями та розповіли про них цікаві історії-спомини.

    Протягом заходу звучали легенди, казки, вірші та уривки з прозових творів українських поетів і письменників.

    Естетичну насолоду отримали відвідувачі заходу, слухаючи літературно-поетичну композицію «Милують око диво-рушники», в якій прозвучали вірші: ОлениСтасюк «Український рушник», Дмитра Мегелика «Рушничок», Андрія Малишка «А мати вишивала рушники», Дмитра Чередниченка «Рушник» у виконанні Влади Курганової, Костянтина Старовойта, Валерії Польової, Анни Яроцької. Також усі бажаючі взяли участь у вікторині та розгадуванні кросворду.

    Зацікавила користувачів і виставка-інсталяція «І на тім рушникові…».

    На закінчення заходу читачка ЦДБ Анна Дмитрюк подарувала присутнім пісню «Бабусини вишиванки», яка стала несподіваним сюрпризом для її однокласників і працівників книгозбірні.

    То ж нехай вишитий рушник завжди буде в українських оселях, як ознака великої любові і незрадливості.

    Світлана Шалагіна.



    Поділись з друзями:



Біла Церква

Одними з найбільш значних культурних та освітніх
центрів міста є державні публічні бібліотеки!



Централізована бібліотечна система Білої Церкви обслуговує 50873 читачів!

Це більш ніж 25% населення всього міста!

Докладніше