• «Нетлінні пейзажі» Віталія Мацюка

    «Нетлінні пейзажі» Віталія Мацюка «Нетлінні пейзажі» Віталія Мацюка «Нетлінні пейзажі» Віталія Мацюка «Нетлінні пейзажі» Віталія Мацюка «Нетлінні пейзажі» Віталія Мацюка

    19 вересня в міській виставкові залі філії №8 відбулося відкриття виставки картин «Нетлінні пейзажі» Віталія Мацюка.
     
    Експозицію до 90-річчя від дня народження відомого майстра пензля підготували його діти – Олександр та Марина.
     
    Віталій Гаврилович Мацюк народився 5 жовтня 1928 року в селі Мала Сквирка, що на Білоцерківщині, в родині вчителів. До Білої Церкви сім’я переїхала в 1935 році. 
     
    Художню діяльність малий Віталій розпочав з «фресок», розмальовуючи чорнилом стіни батьківської хати. Пізніше брав участь у шкільних виставках. Це вже була акварель. 
     
    Чорні 30-ті роки не оминули і родину Віталія Гавриловича. У 1938 році батька арештували та стратили в селищі Биківня. Потім війна, окупація. Під час війни вміння малювати допомогло родині вижити – Віталій вимінював за свої роботи харчі в окупантів.
     
    Після війни Віталій Гаврилович навчається у вечірній школі, потім у ФЗО токарній, слюсарній і ливарній справі, оволодіває усіма будівельними професіями і продовжує малювати акварельними фарбами.
     
    Поштовхом для роботи олією стала зустріч восени 1946 року у вечірній школі з Олексієм Кацимоном, з яким Віталій Гаврилович більш ніж п’ятдесят років йшов у мистецтві паралельним курсом. Разом з ним підготували першу виставку, потім разом вступили до Одеського художнього училища.
     
    Після закінчення художнього училища Віталій Гаврилович працював на заводі 1-го Травня, у Будинку юних техніків – керівником фотостудії, у Художньому фонді УРСР, у Броварському художньому комбінаті ( Київське товариство художників), звідки й вийшов на пенсію. 
     
    На виставці картин «Нетлінні пейзажі» представлено 125 робіт художника, це третина всього доробку майстра. Незабутню пам’ятку залишив після себе Віталій Мацюк для Білої Церкви – це діорама «Січневий прорив 4 січня 1944 року», яка знаходиться в ПТУ № 13. Цю масштабну роботу Віталій Гаврилович виконав разом з Олексієм Кацимоном, а ще художники працювали над діорамою в Богуславському краєзнавчому музеї.
     
    Помер Віталій Гаврилович у2012 році.
    Він був учасником багатьох міських, обласних та республіканських виставок. Роботи Віталія Мацюка знаходяться у багатьох зібраннях світу.
     
    На відкритті виставки серед багатьох присутніх був і місцевий художник Володимир Большаков. Він розповів багато цікавого про Майстра, адже вони протягом 10 років дружили, виїжджали на пленери, робили виставки картин. Олександр Дмитренко та Анатолій Кирилюк поділилися враженням від виставки та внесли пропозицію: створити в місті постійну експозицію картин відомого художника, а можливо, і започаткувати міську мистецьку премію ім. Віталія Мацюка.
     
    Виставка діятиме до 7 жовтня.

    Любов Михайлюк.



    Поділись з друзями:



Біла Церква

Одними з найбільш значних культурних та освітніх
центрів міста є державні публічні бібліотеки!



Централізована бібліотечна система Білої Церкви обслуговує 50873 читачів!

Це більш ніж 25% населення всього міста!

Докладніше