• Правда про трагедію кримських татар

    Правда про трагедію кримських татар

    18 травня – трагічний день в історії кримських татар. 74 роки тому їх примусову депортували з рідної землі. В результаті цього переселення багато людей загинуло дорогою до Узбекистану (куди їх висиляли) або в перші роки на новому місці. Адже їх викидали посеред голого степу, де не було ані даху над головою, ані запасів їжі, щоб протриматися до того часу, коли виросте новий врожай. Але кримські татари – це сильний народ. Вони наперекір всім незгодам змогли вижити, зберегти свою мову і традиції й передали їх наступним поколінням.

    Для читачів бібліотеки-філії № 10 був проведений показ фільму Ахтема Сейтаблаєва «Хайтарма», присвяченого депортації кримськотатарського народу.

    Неможливо було залишитися байдужим. Адже основою фільму стали перекази людей, які все це пережили. Творці кінокартини використали деякі речі, зокрема швейна машинка, та інші предмети побуту, які є німими свідками тих подій, бо разом зі своїми господарями пройшли нелегкий шлях депортації і в багатьох випадках рятували життя всієї сім’ї від голоду. Також у фільмі в епізодичних ролях знялися нащадки депортованих кримських татар, які відтворили на екрані образи своїх дідів та прадідів.

    Недарма фільм має назву «Хайтарма», що в перекладі з кримськотатарського означає повернення. Адже люди, яких висиляли примусово зі своїх домівок, вірили, що колись, якщо не вони, то їхні діти повернуться на свою благодатну землю. Так і сталося. Але, на жаль, на долю цього прекрасного і волелюбного народу зараз знову випадають випробування і страждання – російська окупація. Зло не може бути вічним і згодом кримські татари БУДУТЬ господарями на власній землі.

    Для юнацької аудиторії була проведена інформина «Депортація кримських татар у запитаннях і відповідях».

    Альона Сушкевич.



    Поділись з друзями:



Біла Церква

Одними з найбільш значних культурних та освітніх
центрів міста є державні публічні бібліотеки!



Централізована бібліотечна система Білої Церкви обслуговує 50873 читачів!

Це більш ніж 25% населення всього міста!

Докладніше