• Виїзний семінар бібліотекарів міста

    Виїзний семінар бібліотекарів міста Виїзний семінар бібліотекарів міста Виїзний семінар бібліотекарів міста Виїзний семінар бібліотекарів міста Виїзний семінар бібліотекарів міста

    16 травня відбувся виїзний семінар працівників міської ЦБС до міста Бердичів.

    Тут переплелись дивним чином українська, польська та єврейська культури, що і відзначилося на унікальному менталітеті його мешканців.

    В Бердичеві жив та працював «дідусь єврейської літератури» Менделе Мойхер-Сфорім (Ш. Абрамович), часто бував Шолом-Алейхем. Існує припущення, що в складі Тимчасової комісії для розгляду старовинних актів у пошуках старожитностей і народних переказів, восени 1846 р. через Бердичівщину проїздив Т.Шевченко.

    2 березня 1850 р. в бердичівському костьолі Святої Варвари абат В.Ожаровський повінчав Оноре де Бальзака з поміщицею Евеліною Ганською. У дорожніх нотатках він писав про місто: «Тут з подивом побачив я будиночки, що танцювали польку, тобто сильно похилені, один праворуч, другий ліворуч, третій вперед, деякі знівечені, багато їх було меншого розміру, ніж наші ярмаркові балагани,…нарешті я побачив справжній степ, бо Україна починається у Бердичеві. Все, що я бачив до цього, нічого не варте… Тут починається український чорнозем…».

    3 грудня 1857 р. в селі Терехове (існує припущення, що в Бердичеві), народився Теодор Юзеф Конрад Коженьовський, майбутній англійський письменник Джозеф Конрад.

    Всю цю інформацію білоцерківські бібліотекарі отримали під час відвідин краєзнавчого музею та оглядової екскурсії містом, родзинкою якої став візит до нещодавно реставрованого і відкритого бердичівського театру.

    Головна пам’ятка Бердичева – монастир-фортеця Босих Кармелітів, відомий також завдячуючи чудотворній іконі Бердичівської Божої Матері, справив на учасників семінару незабутні враження.

    Окрім цікавих екскурсій працівники книгозбірень Білої Церкви зустрілися зі своїми бердичівськими колегами. Завітавши до центральної дитячої бібліотеки м. Бердичів, білоцерківські гості були вражені Музеєм єврейства.

    Корисним та цікавим стало спілкування з працівниками центральної бердичівської бібліотеки, які презентували роботу молодіжного центру «М-Формація», що об’єднує молодь міста. Кавова імпреза зачарувала учасників заходу дивовижною музикою та запашною кавою. Під час професійних діалогів, які відбувалися у форматі «Жива книга», бібліотекарі Білої Церкви та Бердичева обмінювалися досвідом, ділилися творчими планами та здобутками, шкодуючи, що так швидко закінчився час зустрічі.

    Подарунком бердичівським колегам став виступ вокального ансамблю «Калина» Білоцерківської міської ЦБС.

    Олена Бульда.

     

     
     
     
     
     
     



    Поділись з друзями:



Біла Церква

Одними з найбільш значних культурних та освітніх
центрів міста є державні публічні бібліотеки!



Централізована бібліотечна система Білої Церкви обслуговує 50873 читачів!

Це більш ніж 25% населення всього міста!

Докладніше