• Країна, яка вміє подобатися

    Країна, яка вміє подобатися Країна, яка вміє подобатися Країна, яка вміє подобатися

    Мало хто знає, що Вірменія – одна з небагатьох моноетнічних країн світу. Проте чисельність вірмен у світі становить приблизно 10 мільйонів осіб, з яких лише одна третина проживає у Вірменії. Велика вірменська діаспора існує й в Україні – близько 100 000 осіб. А що ми знаємо про цю дивовижну країну південного Закавказзя з багатовіковою культурою, традиціями, природа та гостинність місцевих жителів якої підкорюють з перших хвилин?

    На етно-портрет «Країна, яка вміє подобатися», який відбувся у бібліотеці-філії №10, недаремно запросили учнів 8-Б класу БЗШ№5 (кл. керівник Юрковська М.М). В цьому класі навчається Сюзі Сафарян, дівчинка – вірменка за національністю. Ще у 8-ми місячному віці Сюзі, разом із родиною, приїхала в Україну. Але не тільки не забула своєї рідної мови, а й досконало володіє українською та російською.

    Підліткам було цікаво та незвично слухати розповідь про сім’ю однокласниці, яка звучала вірменською та в перекладі українською. Дівчинка розповіла, що в їхній родині знають і дотримуються традицій вірменського народу та поважають звичаї українського.

    Виявляється, у наших народів є багато спільного. Цікавим є свято закінчення зими «Трндез», яке прийшло з язичницьких часів, коли люди поклонялися вогню. З приходом весни, під час свята «Царзардар», святять вербові гілочки. А на «Вардаварі» – святі води, обливаються, як на наш «полив’яний понеділок» водою.

    Школярі, затамувавши подих, слухали однокласницю, розповідь якої цікавими фактами доповнювали бібліотекарі, переглянули відео «Вірменія – берегиня багатовікових традицій».

    Щоб знати, як виглядає колесо вічності, що таке «хачкар» та який фрукт втілює принцип єднання та цілісності, восьмикласники вирішили самостійно знайти відповіді на запитання вікторини «Подорож у завжди бажану країну».

    Леся Кравчук.



    Поділись з друзями:



Біла Церква

Одними з найбільш значних культурних та освітніх
центрів міста є державні публічні бібліотеки!



Централізована бібліотечна система Білої Церкви обслуговує 50873 читачів!

Це більш ніж 25% населення всього міста!

Докладніше