• Ми дивом залишилися живі...

    Ми дивом залишилися живі... Ми дивом залишилися живі...

    11 квітня – Міжнародний день визволення в’язнів нацистських концтаборів. Для широкого загалу відвідувачів книгозбірні з нагоди цієї трагічної дати працівники бібліотеки підготували книжкову викладку-вшанування «Ми дивом залишилися живі…». 

    Мільйони людей в усьому світі знають про звіряче обличчя нацизму з книг, документальних, художніх, архівних хронік. Техніка знищення населення окупованих країн була садистською, сягнула небачених розмірів. Гітлерівці вкрили Європу павутиною похмурих катівень, організували жахливі «фабрики смерті». Кров холоне в жилах при згадці про такі табори смерті, як Дахау, Освенцім, Майданек, Бухенвальд, Треблінка, Заксенхаузен та подібні їм, в яких по-звірячому закатовано і знищено декілька мільйонів чоловік. Звірства загарбників носили масовий організований характер, були наслідками офіційних директив найвищих нацистських інстанцій. 

    Цю дату згідно з рішенням Генеральної Асамблеї ООН було встановлено в пам’ять про інтернаціональне повстання в’язнів найбільшого концентраційного табору – Бухенвальд. Саме 11 квітня 1945 року останній в’язень вийшов з його воріт із сумно відомим написом "Jedem das Seine” – "Кожному своє”.


    Ксенія Гнуда



    Поділись з друзями:



Біла Церква

Одними з найбільш значних культурних та освітніх
центрів міста є державні публічні бібліотеки!



Централізована бібліотечна система Білої Церкви обслуговує 50873 читачів!

Це більш ніж 25% населення всього міста!

Докладніше