• Благовіщення – свято весняного пробудження

    Благовіщення – свято весняного пробудження Благовіщення – свято весняного пробудження Благовіщення – свято весняного пробудження

    Остаточним утвердженням весни вважається Благовіщення, яке відзначається 7 квітня. Це свято воскреслої землі, пробудження життєвої сили природи. Цього дня, вважали слов’яни, Дух світла благословляє Землю і все живе на ній. На Благовіщення прилітає ластівка – Божа пташка. У народі кажуть, що це велике свято: цього дня не можна працювати, навіть птахи не в’ють гнізд.
     
    Уранці, коли в церкві правиться служба Божа, випускають з неволі пташок, які символізують Святий Дух, «щоб співали на волі, Бога прославляли та просили щастя-удачі тому, хто їх випустив».
     
    Напередодні свята працівники бібліотеки-філіалу №6 провели флеш-моб «Пташок закликаємо з теплого краю» з учнями 2-Б класу БЗШ №23 (класовод Валентина Синиця).
     
    Бібліотекар Людмила Романюк перед початком заходу розповіла учням про свято Благовіщення, його традиції та обряди.
     
    Діти дізналися про народне свято – Сороки (Сорочини), або Жайворонки, присвячене птахам, до якого випікають обрядові коржики у вигляді пташок, що мають таку саму назву.
     
    Пані Людмила спекла для кожного учасника флеш-мобу пташку-жайворонка. Тож, озброївшись традиціями свята, діти вирушили від школи до книгозбірні, тримаючи в руках тістечко-пташку. Йдучи вулицею, імітували пташиний політ, викрикували веснянки, закликаючи птахів з вирію:

    Пташок викликаю з теплого краю, 
    Летіть, соловейки, на нашу земельку, 
    Спішіть, ластівоньки, пасти корівоньки!
     
    Перехожі з цікавістю спостерігали за «театралізованим» дійством. В бібліотечному саду другокласники вішали на гілочки дерев своїх «жайворонків», бо вірили, що весна не забариться. Після заходу маленькі читайлики продемонстрували свої знання, взявши активну участь у вікторині «Пташиний рай».

    Надія Гаврилова



    Поділись з друзями:



Біла Церква

Одними з найбільш значних культурних та освітніх
центрів міста є державні публічні бібліотеки!



Централізована бібліотечна система Білої Церкви обслуговує 50873 читачів!

Це більш ніж 25% населення всього міста!

Докладніше