• Киримли. Право на Батьківщину

    Киримли. Право на Батьківщину Киримли. Право на Батьківщину Киримли. Право на Батьківщину

    На усі часи природа наділила Крим неповторною красою і багатствами. І це не могло не привертати погляди близьких і далеких сусідів. Крім того, з найглибшої сивини віків і Європа, і Азія усвідомили: хто володіє Кримом, той володарює не тільки на Чорному морі.

    Кримські татари – корінний народ півострова, який не вперше намагаються зігнати з рідної землі. Так, масштаби депортації кримськотатарського народу, що розгорнулися в травні 1944-го, вражають. За офіційними даними, операція розпочалася на світанку 18 травня, а завершилася о 16 годині 20 травня. За дві доби було виселено понад 180 тисяч кримських татар. Немає жодної кримськотатарської сім'ї, якої б не торкнулася депортація. Позбавлені Батьківщини були всі.

    У 2014-му киримли фактично пережили другу депортацію. Кримські татари знову зазнали дискримінації на рідній землі, тому частина їх мусила втікати з півострова на материк.

    Про трагічні події історії кримськотатарського народу, їхню культуру, звичаї та традиції йшлося на вечорі-дискусії «Киримли – це татари з Криму», який нещодавно відбувся в центральній бібліотеці.

    Учасники заходу переглянули цікаві відео про Крим та прослухали підготовлений бібліотекарем Ольгою Соломаніною невеличкий екскурс в історію Криму, наголосивши, що топонімічна традиція півострова дуже давня і багата. Скіфи, сармати, таври, античні греки, готи, греки середніх віків, половці, генуезці, кримські татари – всі зробили свій внесок в історію Криму. Населення півострова завжди було етнічно строкатим. З часом стали домінувати кримськотатарські топоніми.

    Бібліограф Тетяна Качанова ознайомила учасників заходу з культурними надбаннями корінного населення Криму: кримськотатарською вишивкою, музикою, традиційним одягом тазробила огляд книжкової викладки, матеріали якої ширше розкривають тему дискусійного вечора.

    Розповіді бібліотекарів супроводжувалися слайд-презентацією.

    Учасники дискусії обмінялися думками з приводу ситуації, що склалася в Криму та репліками щодо повернення анексованого півострова до України.

    Сльози та надзвичайно сильні емоції викликав перегляд художнього фільму «Хайтарма», який бібліотекарі продемонстрували на завершення вечора.

    Тетяна Качанова.



    Поділись з друзями:



Біла Церква

Одними з найбільш значних культурних та освітніх
центрів міста є державні публічні бібліотеки!



Централізована бібліотечна система Білої Церкви обслуговує 50873 читачів!

Це більш ніж 25% населення всього міста!

Докладніше