• Говорить пам’ять…

    Говорить пам’ять… Говорить пам’ять…

    Війна. Яке страшне слово. Більше 10000 збройних конфліктів, у яких людство регулярно і жорстоко знищувало само себе, відбулося на нашій планеті.

    У 46 міжнародних збройних конфліктах, а саме у 32-х країнах світу на чотирьох континентах планети, брали участь кілька тисяч наших земляків. Зовсім молоді люди стояли у чужому краю за крок від смерті, а то і віддавали свої юні життя за ідеали чужих, озлоблених війною людей. Та все це замовчувалося, не розголошувалося. Коли з далекого гірського Афганістану полетіли «чорні тюльпани» з «вантажем 200», люди зрозуміли що таке неоголошена війна ...

    Найбільше наших земляків загинуло на афганській війні. Саме про них йшла мова на зустрічі, присвяченій Дню вшанування учасників бойових дій на території інших держав – «За що вмирали ми, по суті діти…» з членом НСПУ, військовим журналістом Анатолієм Івановичем Гаєм у бібліотеці-філії №10. Уважно слухали дев’ятикласники БЗШ №5 про життя і побут простих афганців, ставлення до військових, яких вважали загарбниками, про життя дітей чужої за звичаями, вірою і побутом ісламської держави. Та особливо щемно звучали слова шанованого гостя про вірність присязі, про героїзм наших хлопчиків.

    Не забули згадати й інші локальні війни, адже Анатолій Іванович є автором-упорядником книги «Крапля нашої крові на чужім знамені», в якій зібрані свідчення про білоцерківців, учасників збройних конфліктів у різних куточках планети з 1921 року по даний час.

    На жаль, війна прийшла і на нашу українську землю. Анатолій Іванович, не дивлячись на вік і хвороби , їздить в зону АТО, де як журналіст, редактор інформаційного вісника «Знамено Перемоги», висвітлює героїчне життя воїнів 72-ї ОМБр, які не шкодуючи життя, захищають свою землю. Багато довелось побачити і пережити, тяжко згадувати…

    Солдатська доля, біль і страждання не приречені на забуття. Вони є уроком для підростаючого покоління. Не забуваймо, пам’ятаймо загиблих, шануймо і бережемо живих.

     

     

    Ганна Нагорна.



    Поділись з друзями:



Біла Церква

Одними з найбільш значних культурних та освітніх
центрів міста є державні публічні бібліотеки!



Централізована бібліотечна система Білої Церкви обслуговує 50873 читачів!

Це більш ніж 25% населення всього міста!

Докладніше