• Браницькі – меценати

    Браницькі – меценати Браницькі – меценати Браницькі – меценати

    З історією нашого міста тісно пов’язана історія родини графів Браницьких. Що це за люди ? Що зробили вони для Білої Церкви, що залишили у спадок? Чи можемо ми ними пишатися? На ці запитання були дані відповіді під час історичної години «Браницькі – меценати», яка відбулася 12 лютого в центральній бібліотеці для дітей.

    Учасники заходу, дев’ятикласники БЗШ №4 (кл. керівник Тетяна Іщенко), здійснили цікавий та змістовний екскурс у минуле. Гід державного дендрологічного парку«Олександрія» Національної академії наук України Ірина Іванова під час відео презентації розповіла про графів Браницьких герба "Корчак", які у ХІХ столітті були другими після Потоцьких земельними магнатами України. Браницькі швидко освоїли простори України. Це була ціла держава в державі, зі своїм управлінським апаратом, системою чиновництва, економікою, силовими структурами та столицею у Білій Церкві.

    Користувачі дізналися,що графи асигнували свої кошти у різні меценатські проекти. Майже всі цінні пам’ятки архітектури, що збереглися в місті до наших днів, збудовані Браницькими. Вони спорудили багато храмів – православних і католицьких. 1812 року – собор Іоанна Хрестителя, де тепер розмістився Будинок органної музики, один із кращих в Європі (тут у вихідні дні збирається католицька громада міста). 1838 року – Преображенський собор, нині Кафедральний, центр великої Білоцерківської єпархії.

    На кошти найщедрішої благодійниці-жінки – графині Олександри Браницької (Енгельгард) було споруджено понад три десятки храмів, шкіл, медичних і навчальних закладів, поштову станцію, чудовий парк «Олександрія», викуплено тисячі боржників, утримувалисьстипендіати з-поміж малозабезпечених молодих людей, які навчалися у вищих навчальних закладах, а також у чоловічій та жіночій гімназіях, побудованих магнатами.

    Внук Олександри Василівни Браницької Владислав Владиславович збудував на Заріччі церкву святої Марії Магдалини, одну з найкрасивіших в окрузі (нині при церкві діє жіночий монастир), церкву та костел у Богуславі, церкву в Шамраївці...

    Зацікавило школярів і повідомлення про підприємців і меценатів нащадків Браницьких, які приділяли більше уваги не храмовому будівництву, а спорудженню промислово-торгівельних та навчальних закладів. Магнати розводили породисту худобу, арабських та англійських коней, вирощували тонкорунних овець, виводили нові сільськогосподарські культури й породи дерев

    Бібліотекар Галина Бондарознайомила читачів з книжковими виданнями, що є в фонді книгозбірні: Володимира Перерви «Графи Браницькі: підприємці та меценати» та Євгена Чернецького «Браницькі», які розповідають про одну з найяскравіших сторінок у історії вітчизняного підприємництва та меценатства.

     

    Світлана Шалагіна.



    Поділись з друзями:



Біла Церква

Одними з найбільш значних культурних та освітніх
центрів міста є державні публічні бібліотеки!



Централізована бібліотечна система Білої Церкви обслуговує 50873 читачів!

Це більш ніж 25% населення всього міста!

Докладніше