• Поет та лицар Василь Стус

    Поет та лицар Василь Стус Поет та лицар Василь Стус Поет та лицар Василь Стус Поет та лицар Василь Стус Поет та лицар Василь Стус

     

    У січні виповнилося б 80 років Василю Стусу, одному з найвідоміших українських поетів ХХ століття. Але… із 47-ми років життя 13 провів у радянських слідчих ізоляторах, карцерах, камерах-одиночках, мордовських таборах, на Колимі, на каторжній роботі в шахті.

    Його позбавляли побачень з рідними, вилучали вірші, листи й рукописи, знущалися фізично й намагалися знищити морально. "То був чоловік, який говорив і писав за будь-яких обставин ясно, як перед Богом, і платив за це життям”, – писав про нього Євген Сверстюк. Тому значення Василя Стуса більше, аніж талановитого поета, публіциста, перекладача й літературознавця. Він був і залишається "голосом сумління у світі розхитаних і розмитих понять честі, правди, порядності”, наріжним каменем нашої пам’яті про ХХ століття. Войовничий поет, який не схибив і не схилився, який воював і творив.

    Стусові побратими, які винесли його написані рядки із в’язниць, втримали окопи нашої свободи. В поту, крові і сльозах вони не забули ні Василя, ні його віршів, не забувають їх і його нащадки.

    Щорокуу центральній бібліотеці проходить міський поетичний конкурс читців-декламаторів "Незламний лицар правди і свободи”, який проводить міська ЦБС спільно з міськрайонним об’єднанням ВУТ "Просвіта” ім. Т.Г. Шевченка і міським осередком ВМГО "Молода просвіта”. Цьогорічу конкурсі взяли участь 33 учасники − учні 9-11 класів і студенти, які натхненно декламували безсмертні вірші поета-воїна, поета борця.

    Компетентне журі під головуванням Костянтина Климчука, журналіста, волонтера, громадського діяча, голови міськрайонного об’єднання ВУТ "Просвіта” ім. Т.Г. Шевченка, одностайно володарем Гран-прі визнало читачку центральної бібліотеки, ученицю НВО "Перша Білоцерківська гімназія” Анастасію Василюк, яка блискуче виконала композицію за віршами поета "Тільки тобою білий святиться світ”.

    Серед школярів І місце посіли: Анастасія Сокол, ученицяНВО "Перша Білоцерківська гімназія” (бібліотека-філіал №3) і Святослав Петришин, учень гімназії №2 (центральна бібліотека).

    Друге місце розділили читачки центральної бібліотеки Каріна Братасюк (НВО "Перша Білоцерківська гімназія”) і Уляна Коломієць (ЦТДЮ "Соняшник”) та Анна Агалієва, учениця Білоцерківського колегіуму (бібліотека-філіал №9).

    Читачі центральної бібліотеки Михайло Міщенко (БЗШ №18) і Вероніка Москаленко (БЗШ №3) та читачка бібліотеки-філіалу №4 Дар’я Данилко ((БНВК ЗОШ №13) вибороли третє місце.

    Серед студентів перше місце посіла Юлія Стеценко ( ТЕК БНАУ), друге і третє − студентки Білоцерківського коледжу фінансів, обліку та аудиту Віолетта Ляхевич і Марина Зоренко, читачки центральної бібліотеки.

    Усі переможці отримали дипломи та подарунки від спонсорів: депутата обласної ради від ВО "Свобода” В’ячеслава Хмельницького, міськрайонного об’єднання ВУТ "Просвіта” ім. Т.Г. Шевченка та ТОВ"Час Змін Інформ”.

    Приємною несподіванкою для конкурсантів став виступ воїна АТО, депутата обласної ради Сергія Яременка, який привітав молодь, подякував за любов до творчості поета-патріота і закликав любити Україну так, як її любив Василь Стус.

    Людмила Чупак, завідуюча відділом ЦБ.

     

     

     

     

     

     



    Поділись з друзями:



Біла Церква

Одними з найбільш значних культурних та освітніх
центрів міста є державні публічні бібліотеки!



Централізована бібліотечна система Білої Церкви обслуговує 50873 читачів!

Це більш ніж 25% населення всього міста!

Докладніше