• Злука в ім’я соборності

    Злука в ім’я соборності Злука в ім’я соборності Злука в ім’я соборності

     

    22 січня 1919 року було проголошено Акт Злуки. Ним стверджувалося об’єднання двох тодішніх держав, що постали на уламках Російської і Австро-Угорської імперії – Української Народної Республіки та Західноукраїнської Народної Республіки в єдину соборну Українську державу, яка відтоді ставала гарантом загальнонаціональних інтересів українців.

    Нині, 22 січня, в пам’ять про вікопомний день року 1919-го, ми відзначаємо як державне свято – День Соборності України. І тим стверджуємо глибинну значущість, доленосність для нашого народу самого поняття «соборність».

    До цієї значної події працівники бібліотеки-філії №3 для широкого загалу користувачів підготували перегляд-вшанування «Злука в ім’я соборності».

    Історичний хронограф «Три пори до злуки» відбувся для юнацької аудиторії в актовій залі БВЗШ №1. Учні познайомилися з подіями тих років, дізналися про створення і розвиток українського національного державотворення, переглянули слайд-презентацію «Духовна єдність – запорука соборної України», відповіли на запитання історичної вікторини.

    У рамках програми «Нове й передове з газет і журналів» старшокласникам був представлений періодичний меридіан «Воєдино в соборній Україні». Із українських періодичних видань учні дізналися про історичний урок єднання.

    Проблема єдності українських земель та духовного єднання всіх громадян нашої держави, незалежно від національності, проживання, віросповідання та політичних уподобань, сьогодні знову постає як ніколи гостро. Тож донині збереглася традиція «живих ланцюгів». Цьогоріч і в актовій залі БВЗШ №1 вчителі, учні, бібліотекарі, взявшись за руки разом скандували «День злуки – тримаймося за руки».

    Віримо, що територіальна цілісність України, скріплена кров’ю мільйонів борців, навіки залишатиметься непорушною. Соборність – це символ. Символ боротьби за волю, розуміння між людьми. І частинка надії і віри у майбутнє.

     

    Гнуда Ксенія.



    Поділись з друзями:



Біла Церква

Одними з найбільш значних культурних та освітніх
центрів міста є державні публічні бібліотеки!



Централізована бібліотечна система Білої Церкви обслуговує 50873 читачів!

Це більш ніж 25% населення всього міста!

Докладніше