• Презентація проекту «Нові можливості розвитку громади Білої Церкви»

    Презентація проекту «Нові можливості розвитку громади Білої Церкви» Презентація проекту «Нові можливості розвитку громади Білої Церкви» Презентація проекту «Нові можливості розвитку громади Білої Церкви» Презентація проекту «Нові можливості розвитку громади Білої Церкви» Презентація проекту «Нові можливості розвитку громади Білої Церкви»

    19 січня у виставковій залі бібліотеки-філії №8 відбулася презентація проекту «Нові можливості розвитку громади Білої Церкви».

    Проект став переможцем конкурсу «Сприяння відбудові та сталому розв’язанню проблем ВПО та постраждалого від конфлікту населення в Україні», який проводився Міжнародною організацією з міграції (МОМ) серед місцевих громад України за фінансової підтримки Європейського Союзу.

    В розробці проекту взяли участь внутрішньо переміщені особи та учасники ініціативних груп білоцерківської громади, зокрема бібліотекарі КЗ БМР «Білоцерківська міська ЦБС», які відвідали у вересні 2017 року триденні тренінги, що проводилися на базі бібліотеки-філії №8. Загальний об’єм гранту – 279807 грн. Кошти виділені на закупівлю меблів, оргтехніки, відео- та фотоапаратури, а також матеріалів для загального користування, необхідних при проведенні заходів, спрямованих на соціальне згуртування.

    Метою проекту є інтеграція та об’єднання внутрішньо переміщених осіб та членів громади Білої Церкви шляхом соціальної згуртованості на базі бібліотеки-філії №8.

    Завдання проекту: залучити широке коло членів громади (місцеві жителі, ВПО, національні меншини та етнічні групи, люди з інвалідністю) до участі у соціальних заходах, спрямованих на згуртування громади, гармонійне співіснування, підтримку інтеграційних та адаптаційних процесів серед ВПО та членів місцевої громади, а також на зменшення соціальної напруги та вирішення конфліктів всередині громади; розширити спектр соціальних послуг для населення громади за місцем проживання; розвиток волонтерства, соціальних та громадських ініціатив.

    Результатом розробки проекту стало створення у місті громадської організації ВПО «Сонях» (голова Олексій Кудінов), сторінка у Facebook https://www.facebook.com/groups/282084115626695/?ref=bookmarks.

    Відкрила захід виконавчий директор Всеукраїнської громадської організації «Поруч», експерт, кандидат економічних наук, доцент кафедри політичної економії ДВНЗ «КНЕУ ім. В.Гетьмана» Марія Тищенко. Пані Марія привітала громаду Білої Церкви з перемогою у конкурсі та побажала плідної праці, спрямованої на соціальне згуртування, інтеграцію та залучення внутрішньо переміщених осіб, етнічних меншин та людей з інвалідністю до активного суспільного життя міста.

    Завідувачка бібліотеки-філії №8 Світлана Хмільова акцентувала увагу присутніх на тому, що сучасна бібліотека має високу оцінку довіри серед громади, є відкритою та доступною для місцевих мешканців інформаційною структурою, де в повній мірі можна отримати відповіді на хвилюючі питання та скористатися електронними послугами, ресурсами та інструментами е-урядування. Тому проведення таких заходів саме в приміщенні бібліотеки підвищує рівень довіри громадськості до місцевої влади.

    Член правління громадської організації «Сонях» Юрій Манжос презентував проект за трьома основними напрямками «Громада – влада», «Освіта», «Культура» та ознайомив учасників з планом заходів, направлених на інтеграцію ВПО, залучення до активного громадського життя усіх членів громади.

    Напрямок «Громада – влада»передбачає проведення заходів для подолання правової ізоляції ВПО, соціально незахищених категорій населення, національних меншин та етнічних груп, осіб з інвалідністю та надання можливості громадянам за круглими столами, біля відкритого мікрофону вирішувати важливі для них питання та проблеми: медичні, екологічні, житлові, освітні тощо.

    Інфо-центр «Громада – Влада» та Центр юридичної допомоги «Правова єдність», які функціонують на базі бібліотеки-філії №8, дають можливість задовольнити зростаючі потреби ВПО та місцевого населення щодо правовій інформації.

    «Школа громадського лідера» організує процес виховання лідерів нової генерації, здатних розвивати ефективний діалог між громадою та представниками влади, під час реалізації соціальних проектів, через популяризацію волонтерського руху та сприяння розвитку громадянського суспільства в Україні.

    Напрямок «Освіта» передбачає створення розмовних клубів «Рідна мова» та «Speaking English Club» для впевненого спілкування українською і англійською мовами. Заходи українською мовою проводитимуться викладачами української мови та літератури навчальних закладів міста, працівниками бібліотеки-філії №8. Заняття англійською мовою, спрямовані на правильну вимову та добре розуміння співрозмовника, – волонтерами –носіями мови з Англії та США.

    Клуб фото «Picture Club» об’єднає людей, захоплених фотографією. Фото квест-маршрути передбачають можливість сфотографуватися, зробити селфі на тлі історичних, архітектурних пам’яток та визначних місць Білої Церкви, розказати про ці місця цікаві легенди чи оповідання на сторінці ГО «Сонях» у Фейсбуці. Підсумком заходів є організація літніх фотовиставок в різних мікрорайонах міста, взимку – у вітринах бібліотеки-філії №8.

    Напрямок «Культура» об’єднав літературні, мистецькі, культурно-освітні заходи із туризмом, спортом, здоровим способом життя. В рамках цього напрямку проводяться цікаві заходи в літературно-мистецькій вітальні, майстер-класи в «Школі майстрів народної мистецтва» та «Арт-майстерні», перегляд художніх і мультиплікаційних фільмів й пізнавальних передач в «Родинному кінозалі», курси здорового харчування, шахові «баталії» в клубі «Білий кінь».

    У весняно-літній період почне роботу туристичний клуб «Зелена миля», проводитимуться спортивні змагання на свіжому повітрі, планується організувати фестиваль «Hand Made».

    Учасникам заходу сподобалася презентація проекту, після закінчення якої і місцеві мешканці, і внутрішньо переміщені особи, і представники громадських організацій ще довго спілкувалися один з одним, обговорюючи болючі питання та ділячись враженнями за чашкою кави чи ароматного чаю.

     

    Світлана Шалагіна.



    Поділись з друзями:



Біла Церква

Одними з найбільш значних культурних та освітніх
центрів міста є державні публічні бібліотеки!



Централізована бібліотечна система Білої Церкви обслуговує 50873 читачів!

Це більш ніж 25% населення всього міста!

Докладніше