• “Швачка – фенікс українського духу”

    “Швачка – фенікс українського духу” “Швачка – фенікс українського духу” “Швачка – фенікс українського духу” “Швачка – фенікс українського духу”

     

    16 жовтня 2017р. о 16:00 у Центральній міській бібліотеці Білої Церкви розпочалася презентація книги Євгена Букета "Швачка – фенікс українського духу”.

    Відкрило зустріч вступне слово директора Білоцерківської міської ЦБС Раїси Павлівни Григоренко про автора згаданої книги – відомого українського краєзнавця, журналіста, громадського діяча, головного редактора газети "Культура і життя” Євгена Букета. Після переліку посад і нагород, яких у шанованого автора чимало, йому було надане слово.

    Євген Букет, використовуючи мультимедійну розробку, яскраво розповів про кожний розділ своєї книги. Фактично присутні шанувальники мали нагоду прослухати годинну лекцію як про Швачку, так і про Коліївщину в контексті козацького державотворення. Наскрізною ідеєю Євгена Букета є нерозривність цього процесу від проектів київського римо-католицького єпископа Юзефа Верещинського (кінець XVIст.) та Українського гетьманату на чолі з Богданом Хмельницьким через гайдамацькі повстання і, зокрема, Коліївщину до Української Народної Республіки та державотворчих проектів, які реалізовувалися Бульбою-Боровцем та УПА під час Другої світової війни. Букет наголосив на важливому місці у цій боротьбі Ханської України. Дуже важливою є концепція Є.Букета про Коліївщину як повстання надвірного козацтва – військових загонів, які у XVIIIст. перебували на службі у місцевих старост і магнатів. Ця думка була обґрунтована ним у своїй давнішій книзі про Бондаренка і тепер розвинута у новій, присвяченій Швачці.

    Після виступу Євгена Букета до вітального слова було запрошено голову Білоцерківської "Просвіти” Костянтина Климчука. Останній подякував Євгену Букету за важливу для України дослідницьку діяльність, а також, скориставшись нагодою, оголосив про нагородження грамотами відомих білоцерківських бібліотекарів, які були вручені та передані Чупак, Нагорній і Гавриловій.

    Після виступу Климчука презентація продовжилася у формі запитань до Євгена Букета і його форматних відповідей. Формальне закінчення цієї зустрічі припало на 18-ту годину, проте і далі автора "Швачки” не відпускали – він підписував на прохання свої книжки, відповідав на питання та спілкувався з читачами і колегами.

     

    Євген Чернецький.

     



    Поділись з друзями:



Біла Церква

Одними з найбільш значних культурних та освітніх
центрів міста є державні публічні бібліотеки!



Централізована бібліотечна система Білої Церкви обслуговує 50873 читачів!

Це більш ніж 25% населення всього міста!

Докладніше