• Червоні кетяги калини

    Червоні кетяги калини Червоні кетяги калини Червоні кетяги калини Червоні кетяги калини


    Калина. Ця красуня любить українську землю, на якій вона гарно росте. Біля щойно зведених осель висаджують калину. Її кущі розростаються, милуючи зір білим цвітом навесні й рубіновими кетягами ягід восени. Калина – символ надійного родинного благополуччя і достатку. Калиною прикрашали весільний коровай, вінок молодої, її вишивали на дівочій сорочці. З ягідкалини можна дістати харчовий барвник, а з кори фарбу.

    Про калину складено багато легенд, прислів’їв, приказок, віршів. Вона зображена на картинах відомих художників.

    2 листопада в бібліотеку-філію№3 завітали учні 7-В класу (класний керівник Тамара Юхимець) та учні 8-В класу (класний керівник Оксана Ковальчук) БНВО «ЗОШ№15-ДЮСОК» на арт-етюд «Червоні кетяги калини».

    Українська майстриня петриківського розпису, член Національної спілки майстрів народного мистецтва України Наталія Іллівна Статива-Жарко розповіла учням про славне село Петриківку, яке знають не тільки в Україні, а й за її межами. У Петриківці живуть люди, які володіють неповторним, не схожим на жодне інше, ремеслом. Колись давно петриківці білили й розписували хати і різне домашнє начиння. Фарби робили самі з різних трав, злаків, кори дерев.

    Розмальовані речі можна було придбати на ярмарку, що відбувався у селі. Кожен, хто відвідував його, мав змогу купити неповторну скриньку, глечик чи миску.

    Під час проведення майстер-класу, Наталія Іллівна ознайомила школярів з тонкощами виконання розпису. Разом із майстринею діти намалювали дерево життя.

    Надворі листопад. Вітряно, хмарно, холодно, а на душі від яскравого життєстверджуючого малюнку у всіх весна.

     

    Юлія Сидоренко.



    Поділись з друзями:




Біла Церква

Одними з найбільш значних культурних та освітніх
центрів міста є державні публічні бібліотеки!



Централізована бібліотечна система Білої Церкви обслуговує 50873 читачів!

Це більш ніж 25% населення всього міста!

Докладніше