• Перша національна поема «Енеїда» Івана Котляревського

    Перша національна поема «Енеїда» Івана Котляревського Перша національна поема «Енеїда» Івана Котляревського

    175 років тому (1842 р.) в Харкові вийшло в світ перше повне видання поеми І.П.Котляревського «Енеїда». Це була перша друкована українська книга, написана живою українською мовою, що своєю появою стверджувала початок етапу у розвитку нашої літератури.

    Цій події була присвячена літературно-мистецька година «Перша національна поема «Енеїда» І.Котляревського», яка відбувалася 25 жовтня у читальному залі бібліотеки-філіалу №4. Учасниками заходу стали члени клубу «Зарічани» Академії пенсіонерів. У читальній залі книгозбірні була представлена книжково-ілюстративна виставка «Іронію, сатиру, щирий сміх в ній автор поєднати зміг» із виданнями поеми різних років. Присутніх зацікавили малюнки до поеми, надані художником-аматором, академістом Віктором Мельником. Твори майстра давали глядачам повне уявлення про героїчні сторінки нашої історії. Перечитана ним в котрий раз «Енеїда», викликала бажання зробити графічні копії ілюстрацій Анатолія Базилевича, відомого українського графіка. Графічні роботи, представлені Віктором Мельником, зображують Троянців – насправді це українські козаки, що не визнають перемоги над собою ні земних, ні небесних сил, ніщо не може зламати їхнього духу, зупинити їхнього патріотичного життєлюбства.

    Під час заходу академісти Ольга Грищенко та Лариса Хоменко зачитували улюблені уривки з «Енеїди», відбувся показ мультфільму«Енеїда» (1991 р.), який вважається першим повнометражним мультфільмом незалежної України.

    «Енеїда» – чи не єдиний твір у Європі, що став народним, бо це перша високохудожня поема нової української літератури зігріває читача власним, а не запозиченим світлом.

    Ірина Тупчій.

     



    Поділись з друзями:



Біла Церква

Одними з найбільш значних культурних та освітніх
центрів міста є державні публічні бібліотеки!



Централізована бібліотечна система Білої Церкви обслуговує 50873 читачів!

Це більш ніж 25% населення всього міста!

Докладніше