• Українка, що підкорила Париж

    Українка, що підкорила Париж Українка, що підкорила Париж

    Щодня ми дивимося телевізор, блукаємо просторами Інтернету, гортаємо глянцеві журнали, читаємо про великих людей, котрі зробили щось неймовірне і котрі живуть далеко від України. А тоді питаємо себе, чому так мало українських імен отримали світове визнання? А може проблема в іншому? Можливо, світове товариство знає про цих українців, але не знаємо ми?

    Саме тому бібліотека-філіал №8 започаткувала для своїх користувачів вернісаж особистостей «Україна іncognita», який має за мету знайомство з видатними, але маловідомими українцями.

    Наприклад, чи відомо Вам щось про одну з перших художниць –українок, чиї картини потрапили до Лувру?

    Між датами народження і смерті Марії, а це всього 24 роки, – дивовижно бурхливе духовне життя людини різнобічних обдарувань. Вона цікавилася фізикою і хімією, літературою і лінгвістикою, знала кілька іноземних мов, читала в оригіналі Гомера, Плутарха, Тіта Лівія, була музиканткою і співачкою. Їй пророкували блискучу кар’єру оперної співачки. Проте слава засяяла навколо імені Марії Башкирцевої завдяки талановитим картинам і щоденникові, який вона писала з 15 років французькою мовою. Марія хотіла, щоби його прочитали і пізнали її життєві переживання. Вона лишила понад сто картин, більшість яких зберігається у музеях Франції; отримувала медалі та призи на художніх виставках, відчула смак слави, але та її не спокусила.

    Незважаючи на те, що її творчий доробок був набагато меншим, ніж міг би бути, ім’я художниці викарбували на статуї, що символізує безсмертя. Серед восьми імен найвизначніших французьких діячів культури одне українське – Марія Башкирцева.

    Образ Марії Башкирцевої можна знайти у творах Гі де Мопассана, Анатоля Франса, Лесі Українки, Михайла Слабошпицького, Євгена Маланюка.

    Марія Башкирцева – це не тільки картини, які можуть подобатися чи не подобатися; це не тільки щоденник, який може одних захоплювати, інших дратувати: не тільки одне з найгучніших імен кінця минулого століття . Марія Башкирцева – це голос надії , поривання до високої мети та пристрасна молитва.

    Тетяна Ямінська.





    Поділись з друзями:




Біла Церква

Одними з найбільш значних культурних та освітніх
центрів міста є державні публічні бібліотеки!



Централізована бібліотечна система Білої Церкви обслуговує 50873 читачів!

Це більш ніж 25% населення всього міста!

Докладніше