• Біла Церква та її меценати

    Біла Церква та її меценати Біла Церква та її меценати Біла Церква та її меценати

     

    В переддень Дня міста у центральній бібліотеці відбулася зустріч членів клубу "Водограй” з кандидатом історичних наук, відомим краєзнавцем, автором понад 100 наукових праць, цілого ряду науково-популярних книг з церковної історії, освіти і краєзнавства Володимиром Перервою.

    Пан Володимир розповів про свої історичні дослідження, роботу в архівах Києва, Санкт-Петербурга, Смоленська, політичне і економічне життя Білої Церкви у ХVІІІ і ХІХ століттях та меценатів міста − родину графів Браницьких.

    З особливою симпатією автор говорив про Олександру Василівну Браницьку, яка після смерті чоловіка стала власницею сотень населених пунктів Київщини, Поділля, Волині та Криму. Її життя було сповнене загадок, метаморфоз та парадоксів.

    Скуштувавши примхливість успіху при імператриці Катерині ІІ, після бурхливого придворного життя, вона оселилася у провінційному містечку Біла Церква, у порівняно невеликому дерев’яному будинку, в якому прожила аж до самої смерті. На відміну від сусідніх магнатів, вона спрямовувала свої зусилля іможливості на благодійність. Під час голоду у 30-ті роки ХІХ століття графиня завозила продукцію і безкоштовно роздавала своїм кріпакам, чим врятувала багато родин від голодної смерті. На землях Браницьких селяни відбували панщину на 1 день менше, чим в інших поміщиків.

    Володіючи десятками мільйонів, Олександра Василівна жила дуже скромно і залишила нам у спадок чудовий дендропарк "Олександрія”, на її кошти споруджено десятки храмів, утримувалося до сотні церковнопарафіяльних шкіл, будувалися медичні, поштові та освітні заклади. Все це варте пам’яті і є яскравим прикладом для нинішніх можновладців.

    Цій найвідомішій і незабутній жінці у вітчизняній історії, яка так багато зробила для Білої Церкви, Володимир Перерва присвятив чудову книгу "Графиня Олександра Василівна Браницька. Найщедріша меценатка української історії”.

    Книги пана Перерви є у бібліотеках міста, запрошуємо до читання.

    Людмила Чупак.

     



    Поділись з друзями:



Біла Церква

Одними з найбільш значних культурних та освітніх
центрів міста є державні публічні бібліотеки!



Централізована бібліотечна система Білої Церкви обслуговує 50873 читачів!

Це більш ніж 25% населення всього міста!

Докладніше