• Польські Національні читання у бібліотеці

    Ідея Національного читання з’явилася у Польщі у 2012 році. Тодішня Президентська пара, Анна і Броніслав Коморовські, запропонували полякам разом зібратися і почитати «Пана Тадеуша» Адама Міцкевича. Відтоді спільне читання відбувається кожного року, а ідея настільки сподобалася полякам, що до участі в Національному читанні долучається щоразу більше міст, навіть закордонних. Книгою Національного читання 2017 року стала п’єса «Весілля» Станіслава Виспянського.
     
    Станіслав Виспянський – польський поет, драматург, живописець. Будучи патріотично налаштованим письменником, створив серію символічних національних драм, пройнятих художньою філософією руху «Молода Польща». Неофіційно його називали «четвертим польським пророком» (поряд з польською «трійцею» поетів-пророків (Міцкевичем, Словацьким, Красинським).
     
    У суботу, 2 вересня, у бібліотеці-філіалі №9 пройшли «Національні читання», організовані ГО «Товариство польської культури імені З. Красинського».
     
    Голова товариства пані Олена Хоменко розповіла присутнім про творчість Станіслава Виспянського. Учні СПМШ № 16 Валерія Війницька, Руслан Скавронський та учениці БСШ №1 Юлія Абрамова і Таїсія Архипенко прочитали уривки з п’єси «Весілля», передавши атмосферу польського суспільства початку минулого століття. Цікавим був виступ гостя з Польщі Марека Ольчака, який розповів про особливості цьогорічних Національних читань, а бібліотекарі підготували підбірку книг польських письменників, а також літературу про рід Браницьких.

     
    Катерина Волинець.





    Поділись з друзями:




Біла Церква

Одними з найбільш значних культурних та освітніх
центрів міста є державні публічні бібліотеки!



Централізована бібліотечна система Білої Церкви обслуговує 50873 читачів!

Це більш ніж 25% населення всього міста!

Докладніше