• Олександра Браницька – найщедріша меценатка української історії

    Олександра Браницька – найщедріша меценатка української історії

    Історія нашої землі багата на щедрих людей, які дбали про те, щоб зробити щось не тільки для своїх, але й для чужих нащадків і цим навіки закарбувати своє ім’я в людській пам’яті. Графи Браницькі увійшли до світової історії як постаті планетарного масштабу. Життя цієї аристократичної родини стало предметом дослідження істориків України, Росії, Польщі, Франції тощо.

    Нещодавно у бібліотеці-філії №4 відбулася презентація книги «Графиня Олександра Василівна Браницька. Найщедріша меценатка української історії, або Як стати незабутньою жінкою» кандидата історичних наук, лауреата премії голови Київської обласної державної адміністрації «За наукові досягнення», автора понад ста наукових праць Володимира Перерви.

    На зустріч завітали члени клубу «Зарічани» та читачі, які цікавляться історією Білої Церкви. Про Олександру Браницьку вже вийшла не одна книга. Проте у книзі Володимира Перерви можна знайти всю інформацію про цю непересічну жінку. Зі слів автора присутні дізналися як Олександра Енгельгардт, яка походила із давнього швейцарського роду та рано залишилася сиротою, стала фрейліною цариці Катерини ІІ, як просувалася її придворна кар’єра, у яких прийомах брала участь, як одягалася і які екзотичні страви куштувала разом з царськими особами.

    Надзвичайно цікавими були розповіді про побут графині та храмовий заповіт, про її «жадібну щедрість», про те, як скупо частувала гостей і як щедро виділяла кошти на лікарні, церкви та школи. Основним полем її діяльності були губернії київського генерал-губернаторства, зокрема Київщина. Навіть якби вона залишила після себе тільки парк «Олександрія», вже й за це вона була б варта пам’яті нащадків.

    Зустріч виявилася корисною та цікавою для користувачів книгозбірні, усі бажаючі мали змогу придбати книгу з автографом та найкращими побажаннями від автора. Ця книга виявилася справжнім подарунком для бібліотекарів від академістів клубу «Зарічани».

    Олена Буяненко.




    Поділись з друзями:



Біла Церква

Одними з найбільш значних культурних та освітніх
центрів міста є державні публічні бібліотеки!



Централізована бібліотечна система Білої Церкви обслуговує 50873 читачів!

Це більш ніж 25% населення всього міста!

Докладніше