• Моя найкраща в світі – рідна мова

    Моя найкраща в світі – рідна мова Моя найкраща в світі – рідна мова Моя найкраща в світі – рідна мова Моя найкраща в світі – рідна мова

    21-го лютого всі народи світу відзначають Міжнародний день рідної мови. Це незвичайне свято, і відзначають його по-особливому. В цей день люди нагадують одне одному про те, як важливо берегти рідну мову. Адже мова – це великий скарб народу. Для нас, українців, наймилішою, наймелодійнішою, найріднішою є українська мова.

    З нагоди Міжнародного дня рідної мови у бібліотеці-філіалі №6 проведено низку заходів.

    Шанувальників рідного слова, учнів 4-Б класу БЗШ №23 (класовод Ольга Шаталова), працівники книгозбірні запросили на літературну галявину «Скільки у світі квітів – стільки у світі мов». Діти довідалися про історію відзначення свята, його значення для збереження та розвитку мов світу, ознайомилися з легендою «Як ростуть слова» та біблійним переказом «Рідна мова – Божий дар».

    Поезії О.Олеся та А.Каменчука, які лунали на заході, розкрили барвистий світ українського слова, його велич та силу.

    Бібліотекар відзначила, що у світі існує дуже багато мов і для кожного народу його мова є найважливішою, у ній втілюється погляди на світ та самих себе. Українці завжди шанували і пишалися своєю рідною мовою, всупереч тому, що майже протягом трьох століть українська мова була під забороною. Разом з дітьми, вона «перегорнула» сторінки історії рідної мови, зазначивши, що наша рідна мова має свою багату, але непросту, сповнену радісних і трагічних подій, історію. Мову забороняли, пробували знищити, але вона, мов неопалима купина, ставала ще сильнішою, яскравішою. Бо її носієм є народ – волелюбний, талановитий, доброзичливий.

    Увагу учнів було звернено на те, що Тарас Шевченко з п’ятнадцяти років опинився в російськомовному середовищі, а в дорослому віці лише три роки прожив в Україні. Але геніальним він став саме тому , що творив рідною мовою, Борис Грінченко, виховуючись в сім’ї, де розмовляли тільки російською, зміг розкрити своє обдарування й зробити неоціненний внесок у розвиток української культури саме тому, що повернувся до рідної мови свого народу.

    Читачі продемонстрували гарні знання рідної мови під час конкурсів: «Швидкісний експрес», «Битва синонімічних рядів», «Така цікава буква А». Першість здобула команда «Калина», за що була відзначена книгою Костянтина Климчука, а кращими знавцями рідної мови стали Емілія Межонова та Іван Литошенко, яким також були вручено призи.

    Поетичну акварель «Барвінкове розмаїття, мови рідної суцвіття» провела бібліотекар Людмила Романюк з учнями 1-А класу БЗШ №23 ( класовод Наталія Гладка). Свою любов до рідної мови діти висловили у віршах тарозповідях про улюблені книги. Бібліотекар відзначила кращих читачів філії, нагородивши їх символічними медалями «Юний читайлик».

    До Міжнародного дня рідної мови в читальній залі бібліотеки презентована тематична книжкова виставка «О, мово моя, душа голосна України», яка допомагає виховувати почуття любові до рідної мови, розкривати для себе її велич й могутню силу. Любімо, бережімо, плекаймо нашу рідну мову! В ній не тільки тепло материнського слова, батьківської поради, героїчний дух пращурів, це – гомін лісів, плеск річок та морів, переливи струмків, тиша безкрайнього поля, шепіт трав, співи пташок, сила любові, велич патріотичного сьогодення та поступи в щасливе майбутнє…

     

    Надія Гаврилова.



    Поділись з друзями:



Біла Церква

Одними з найбільш значних культурних та освітніх
центрів міста є державні публічні бібліотеки!



Централізована бібліотечна система Білої Церкви обслуговує 50873 читачів!

Це більш ніж 25% населення всього міста!

Докладніше