• Пам’яті героїв Крут

    Пам’яті героїв Крут

     

    В 1922 році Євген Маланюк у своєму нотатнику записав: «Хтось сказав, що українці не вміють шанувати своїх героїв. А там, де немає пошани до визначних особистостей, не може витворитись традиція, що грає велику роль у вихованні нації, в накресленні її історичних завдань і шляхів…»

    Так сталося, що до Дня героїв Крут поверталися дуже довго, і лише в 2003 році було вирішено вшановувати захисників Крут на державному рівні.

    Сьогодні, коли нашій країні знову доводиться захищати свою незалежність, героїчний подвиг юнаків, які загинули у далекому 1918 році за вільну Україну, є прикладом жертовної любові до рідної землі для всіх, молодих і не дуже, хто бажає щастя і процвітання Україні.

    В переддень вшанування Героїв Крут, у бібліотеці-філіалі №10 пройшла година пам’яті «Стогнали Крути і молився вітер, цілуючи скривавлені сліди» для читачів-учнів 7-Б класу БЗШ №5. Із розповіді Ганни Нагорної діти дізналися про трагедію під Крутами, де в 1918 році більше 300 молодих, майже дітей, патріотів віддали своє життя за вільну та незалежну Україну. Присутні вслухалися в кожне слово пісні «Крути. Рабів до раю не пускають», яка прозвучала на фоні відеоряду про героїзм юнаків. Зацікавили учнів і книги з викладки «Ой поле, поле крові і скорботи…».

    Після хвилини мовчання юні патріоти разом з класним керівником Марією Юрковською виконали пісню «Балада про Крути».

    …Минуло майже 100 років з того трагічного дня та пам’ять вічна.

     

    Ганна Нагорна, зав. філіалом №10.



    Поділись з друзями:



Біла Церква

Одними з найбільш значних культурних та освітніх
центрів міста є державні публічні бібліотеки!



Централізована бібліотечна система Білої Церкви обслуговує 50873 читачів!

Це більш ніж 25% населення всього міста!

Докладніше